Αξιοθέατα

Στο χωριό Κερί, χτισμένο 200μ πάνω από τη θάλασσα, στην άκρη ενός γκρεμού θα βρείτε τον Φάρο του Κεριού. Πρόκειται για έναν πύργο ύψους 9 μέτρων που οικοδομήθηκε το 1925 για να βοηθάει τα διερχόμενα πλοία να αποφύγουν τη σύγκρουση με τους απόκρυμνους βράχους.


Η πρόσβαση γίνεται εύκολα με αυτοκίνητο, το οποίο αφήνετε στον χώρο στάθμευσης και συνεχίζετε λίγα μέτρα με τα πόδια για να φτάσετε στον Φάρο.

Από αυτό το σημείο μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα πιο μαγευτικά και γραφικά ηλιοβασιλέματα στο Ιόνιο. Βλέπετε ακόμη τις Μυζήθρες, τους δυο ψηλούς κωνικούς, ολόλευκους βράχους που εξέχουν από το νερό και βρίσκονται στην αρχή των Σπηλιών του Κεριού.

Το λευκό των βράχων, το γαλάζιο της θάλασσας, οι απόκρυμνες πλαγιές των γκρεμών που χαρακτηρίζουν αυτήν την πλευρά του νησιού καθώς και τα καταπράσινα βουνά συνθέτουν ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς που πρέπει να το δείτε για να το πιστέψετε.

Εδώ θα βρείτε ακόμη μια παραδοσιακή ταβέρνα όπου μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας ή ένα ποτό καθώς θα θαυμάζετε τη θέα.

Στις Βολίμες, κοντά στο Κορίθι θα βρείτε έναν όμορφο πέτρινο φάρο που χτίστηκε το 1897 και έχει έναν πύργο ύψους 9,5μ . Στέκεται στην άκρη του βουνού από όπου μπορείτε να απολαύσετε εντυπωσιακή θέα της θάλασσας έως και το νησί της Κεφαλονιάς. Κοντά στον Φάρο, θα βρείτε μικρά καραβάκια που πηγαίνουν στο Ναυάγιο και τις Γαλάζιες Σπηλιές.

Η Πλατεία Σολωμού αποτελεί την κεντρική πλατεία της πόλης της Ζακύνθου. Το όνομά της το έχει πάρει από έναν από τους πιο διάσημους Ζακυνθινούς, τον ποιητή Διονύσιο Σολωμό, του οποίου οι στίχοι αποτελούν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος.


Ένα άγαλμά του έχει εγερθεί στην πλατεία.

Πολλά εντυπωσιακά κτίρια βρίσκονται γύρω από αυτή, όπως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που ανοικοδομήθηκε το 1561, εκεί υπηρέτησε ο Άγιος Διονύσιος, προστάτης του νησιού και είναι αξιομνημόνευτο το γεγονός ότι επιβίωσε από τον ισχυρό σεισμό του 1953.

Άλλα σημαντικά κτίρια είναι το Βυζαντινό Μουσείο και το Πολιτιστικό κέντρο της Ζακύνθου που στεγάζει τη βιβλιοθήκη, μια γκαλερί και διάφορες εκθέσεις μαζί με τον κινηματογράφο της πόλης.

Η πλατεία Αγίου Μάρκου πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία που ιδρύθηκε το 1518 και διακρίνεται για το ότι είναι η μοναδική καθολική εκκλησία στη Ζάκυνθο. Κάποτε υπήρξε καθεδρικός ναός για την επισκοπή της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου. Σήμερα, η εκκλησία αυτή είναι ανοιχτή για το κοινό μόνο το καλοκαίρι. Ο σεισμός του 1953 την κατέστρεψε και ύστερα ξαναχτίστηκε σε μικρότερη κλίμακα.


Η πλατεία Αγίου Μάρκου έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού καθώς χρησιμοποιήθηκε ως σημείο συνάντησης για συζήτηση ιδεών. Το 1797, οι Ποπολάροι έκαψαν τα βιβλία με τους τίτλους ευγενείας. Το δέντρο στο μέσο της πλατείας αποκαλείται δέντρο της Ελευθερίας και είναι προς τιμήν της απελευθέρωσης του νησιού από την κυριαρχία των Ενετών, η οποία απλά αντικαταστάθηκε από αυτή των Γάλλων.

Το Μουσείο Σολωμού και Κάλβου που βρίσκεται στην πλατεία στεγάζει προσωπικά αντικείμενα μερικών από τους πιο διάσημους Ζακυνθινούς, όπως είναι ο Διονύσιος Σολωμός, ο Αλέξανδρος Ρώμας και άλλοι, καθώς επίσης και αντικείμενα από τη Βυζαντινή εποχή.

Σήμερα, πολλές καφετέριες και εστιατόρια βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας και αποτελούν όμορφο και ευχάριστο σημείο για να απολαύσετε έναν καφέ ή ένα δροσιστικό ποτό.

Η παλιά αυτή γέφυρα στις Αλυκές αποτελεί ιστορικό αξιοθέατο, μια όμορφη πέτρινη γέφυρα χτισμένη πάνω από τον Σκούρτη ποταμό.


Η ακριβής χρονολογία που ανοικοδομήθηκε δεν είναι γνωστή αλλά υπάρχει από τον 15ο αιώνα οπότε και κατασκευάστηκε από τους Άγγλους την περίοδο που κατείχαν την Ζάκυνθο.

Αποκαλείτε Πεντοκάμαρο γιατί έχει 5 καμάρες. Είναι εύκολα προσιτή από τις Αλυκές και το κοντινό θέρετρο του Αλυκανά.

Το Πέτρινο Πάρκο Ασκός βρίσκεται στη βόρεια Ζάκυνθο, ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών.


Είναι ένας οροθετημένος χώρος 500 στρεμμάτων από τα οποία ο επισκέπτης περιηγείται στα 100 από αυτά. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για την ελεύθερη βοσκή των ζώων του πάρκου για την παραγωγή ζωοτροφών και για την καλλιέργεια διαφόρων οπωροφόρων δένδρων.

Μέσα σε αυτό το χώρο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συναντήσει όλη τη χλωρίδα και την πανίδα της Ζακύνθου, 200.000 περίπου αυτοφυή φυτά, θάμνους και δένδρα και εκατοντάδες ζώα που ζουν ελεύθερα στις φυσικές τους συνθήκες.

Επίσης σε διάφορα σημεία βρίσκονται διάφορες πέτρινες κατασκευές, όπως παλαιά πετρόκτιστα οικήματα (στάβλοι), στέρνες πολλών αιώνων φτιαγμένες μέσα στην πέτρα και διάφορες συνθέσεις πέτρας και ξύλου που δένουν αρμονικά με το περιβάλλον.

Ο Λιμνιώνας απέχει 25χμ από την πόλη της Ζακύνθου και βρίσκεται κοντά στο χωριό Άγιος Λέοντας.


Δεν αποτελεί μια τυπική παραλία. Πρώτα συναντάτε τον χώρο στάθμευσης και ύστερα μια παραδοσιακή ταβέρνα με πληθώρα νόστιμων Ζακυνθινών πιάτων και μαγευτική θέα του Λιμνιώνα αλλά και του Ιονίου γενικότερα.

Στη συνέχεια κατεβαίνετε τα πρόχειρα σκαλιά που έχουν δημιουργηθεί μέσα στον βράχο και παίρνετε μια πρώτη εικόνα των γαλαζοπράσινων νερών και του εκπληκτικού φυσικού τοπίου.

Υπάρχουν κάποιες επίπεδες πέτρες όπου μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία. Το νερό είναι κρυστάλλινο, σχεδόν διάφανο και αρκετά κρύο καθώς υπάρχουν πολλά υποθαλάσσια ρεύματα και ένα είδος υπόγειου ποταμού που βγαίνει από μια σπηλιά μεγάλου μήκους. Οι πολλές σπηλιές και η μεγάλη ποκιλία ψαριών που μπορεί να συναντήσετε καθιστά αυτό το μέρος ιδανικό για καταδύσεις. Οι πιο θαραλλέοι μπορούν να επιλέξουν κάποιο από τα βράχια και να κάνουν βουτιές.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε αυτό το τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς μακρυά από ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Το νησί Πελούζο βρίσκεται στον κόλπο του Λαγανά, 2 ναυτικά μίλια από την παραλία της Δάφνης. Είναι ελαφρώς λοφώδες, με μια μόνο παραλία με εξαιρετικά λευκή και λεπτή άμμο. Δεν υπάρχουν άλλα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας πέρα από ένα παλαιό γκρεμισμένο κτίριο. Στην απέναντι πλευρά του νησιού, στη νοτιοδυτική ακτή, υπάρχει μια σπηλιά μέτριων διαστάσεων.


Το νησί ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και έτσι απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα στη θαλάσσια περιοχή καθώς και η διαμονή στο νησί μετά τη δύση του ηλίου.

Έτσι, ο μόνος τρόπος προσέγγισης του νησιού είναι κολυμπώντας. Από την παραλία της Δάφνης θα χρειαστεί να κολυμπήσετε περίπου 2 ώρες, γι’αυτό καλό θα είναι να έχετε ένα κανώ για να ξεκουράζεστε και προμήθειες.

Το Μαρθονήσι είναι ένα μικρό νησί στον κόλπο του Λαγανά, απέναντι από την ακτή του Κεριού με πλούσια βλάστηση. Το σχήμα του μοιάζει με χελώνα και γι’αυτό αποκαλείται και Νησί της Χελώνας.


Μπορείτε να φτάσετε σε αυτό με ιδωτικό σκάφος ή με ένα από τα μικρά πλοία που ξεκινούν από το Κερί, τον Λαγανά ή τον Άγιο Σώστη.

Μοιάζει με επίγειο παράδεισο καθώς βρίσκεται υπό την προστασία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και έτσι, παραμένει αγνό και παρθένο. Αποτελεί χώρο ωοτοκίας της υπό εξαφάνισης θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα. Διαθέτει δυο παραλίες, μια με άμμο και μια με βότσαλα. Υπάρχουν ακόμη κάποιες σπηλιές που μπορείτε να εξερευνήσετε. Το νερό έχει όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και είναι πεντακάθαρο και κρυστάλινο.

Δεν υπάρχουν καταστήματα στο νησί αλλά θα συναντήσετε ένα σκάφος με καντίνα που προσφέρει ποτά και μικρογεύματα. Η παραμονή στο νησί μετά τη δύση του ηλίου απαγορεύεται καθώς υπάρχουν εθελοντές του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου που το περιφρουρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το μικρό νησί του Αγίου Σώστη βρίσκεται στον κόλπο του Λαγανά. Είναι πευκόφυτο και έχει σπηλιές και μια όμορφη αμμώδη παραλία που εντυπωσιάζουν όλους τους επισκέπτες. Το όνομά του το έχει πάρει από την εκκλησία του Αγίου Σώστη.


Ήταν συνδεδεμένο με την ξηρά και αποχωρίστηκε μετά από έναν σεισμό το 1633. Πρόσβαση σε αυτό υπάρχει μέσω θαλάσσης με σκάφος ή κολυμπώντας και μέσω της ξύλινης γέφυρας που υπάρχει.

Κατά τη διάρκεια της μέρας, μπορείτε να δείτε χελώνες στη γύρω θαλάσσια περιοχή με σκάφος και τις βραδινές ώρες μπορείτε να απολαύσετε τη θέα και να διασκεδάσετε στην καφετέρια και το κλαμπ του νησιού.

Οι Στροφάδες είναι ένα συγκρότημα με δυο βραχώδεις νήσους που ονομάζονται Άρπυια και Σταμφάνη και βρίσκονται 25 ναυτικά μίλια νότια του ακρωτηρίου του Κεριού στη Ζάκυνθο.


Σύμφωνα με τον αρχαίο συγγραφέα Απολλώνιο της Ρόδου, οι νήσοι αποκαλούνταν Πλωτοί Νήσοι εξαιτίας της επίπεδης μορφολογίας τους. Ο Βιργίλιος εξηγεί ότι οι νήσοι ονομάστηκαν Στροφάδες εξαιτίας του παρακάτω μύθου: ο Ζήτης και ο Κάλαϊς, γιοι του Βορέα και της Ωρείθυιας κυνηγούσαν τις Άρπυιες που ζούσαν σε αυτά τα νησιά. Όταν οι δυο άντρες έφτασαν κοντά, ξαφνικά γύρισαν πίσω (έκαναν στροφή). Οι Στροφάδες πήραν το όνομά τους από αυτό το γεγονός.

Το 1241, η πριγκίπισσα του Βυζαντίου Ειρήνη, κόρη του αυτοκράτορα Θεόδωρου του 1ου, έδωσε εντολή και χτίστηκε ένα εντυπωσιακό Μοναστήρι αφιερωμένο στον Χριστό και την Παναγία γνωστό και σαν Μοναστήρι της Παναγίας της Παντοχάρας στη Σταμφάνη. Εδώ έζησε κάποια χρόνια της μοναστικής του ζωής ο Άγιος Διονύσιος, προστάτης Άγιος της Ζακύνθου. Όταν το 1716 στο νησί επιτέθηκαν πειρατές, τα απομεινάρια του Αγίου που βρίσκονταν εκεί βεβηλώθηκαν και τότε αποφασίστηκε να μεταφερθούν στη Ζάκυνθο.

Τα νησιά Στροφάδες ή αλλιώς Στροφάδια, αποτελούν τμήμα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου καθώς αποτελούν χώρο ωοτοκίας για παραπάνω από 1200 είδη αποδημητικών πουλιών που πετούν κάθε χρόνο στην Αφρική και μετά επιστρέφουν εδώ για να ξεκουραστούν. Εκτός από την πλούσια άγρια χλωρίδα που καλύπτει τα νησιά υπάρχουν ακόμη πορτοκαλιές, λεμονιές, συκιές και πάνω από 250 είδη φυτών και λουλουδιών καθώς και πεύκα που δημιουργούν ένα μεγάλο δάσος.

Στα νησιά μπορείτε να φτάσετε μόνο μέσω θαλάσσης με ιδιωτικό σκάφος ή εκδρομικό πλοίο.

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί γεμάτο από πράγματα να δει, να εξερευνήσει και να απολαύσει κανείς. Όμορφες παραλίες, παραδοσιακά χωριά, γραφικό τοπίο που συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, θαλάσσια σπορ, αξιοθέατα όπως το Ναυάγιο και το ενετικό κάστρο και αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία, αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για να μάθει κανείς γι’ αυτό το όμορφο μέρος.


Τα δύο πιο γνωστά μουσεία είναι το Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης και το μουσείο Σολωμού και Κάλβου, τα οποία βρίσκονται στη πόλη της Ζακύνθου, την πρωτεύουσα του νησιού. Το Βυζαντινό Μουσείο έχει πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα κυρίως όμως είναι γνωστό για τις αγιογραφίες και για τα εκθέματα τα οποία κυμαίνονται από τον 12ο -18ο αιώνα.

Το Μουσείο Σολωμός και Κάλβος εκθέτει προσωπικά αντικείμενα σπουδαίων Ζακυνθινών.
Ένα άλλο επίσης ενδιαφέρον μουσείο, είναι το μουσείο του Γρηγόριου Ξενόπουλου, ενός σπουδαίου συγγραφέα και δημοσιογράφου, το μουσείο επίσης εκθέτει προσωπικά αντικείμενα του, χειρόγραφα και έπιπλα.

Στα περίχωρα της πόλης της Ζακύνθου, στο Τσιλιβί, 7 χιλιόμετρα βορειανατολικά, βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο Μιλάνειο. Ιδρυτής του μουσείου είναι ο Αντώνης Μυλωνάς ο οποίος έδωσε το όνομα του σε αυτό. Περιλαμβάνει υδατογραφίες που φανερώνουν όλη την εξέλιξη της ναυτιλίας στη χώρα μας, ενώ περιέχει και μια μεγάλη ποικιλία από βυζαντινά πλοία από την αρχή της βυζαντινής ιστορίας μέχρι και την καταστροφή της, το 1453 από τους Τούρκους.

Οι Μυζήθρες, η μικρή και η μεγάλη, είναι δύο κωνικοί πανύψηλοι ολόλευκοι βράχοι, που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το φάρο του Κεριού. To όνομά τους το έχουν πάρει από τη μυζήθρα, τυρί που παρασκευάζεται στη Ζάκυνθο.


Οι βράχοι αυτοί είναι ορατοί από τον φάρο αλλά και μέσω θαλάσσης με ιδιωτικό σκάφος ή πλοίο που κάνει θαλάσσιες εκδρομές. Το τοπίο είναι μαγευτικό καθώς το λευκό χρώμα των Μυζηθρών έρχεται σε αντίθεση με τα καταγάλανα νερά!

Η θαλάσσια περιοχή γύρω από αυτές έχει ισχυρά ρεύματα και εκεί κοντά θα βρείτε και το «Πηγάδι των Οινουσών», το σημείο με το μεγαλύτερο βάθος στη Μεσόγειο, 4500μ.

Η Μπόχαλη είναι μια όμορφη περιοχή της Ζακύνθου, στα περίχωρα της πόλης (χώρας) και περιλαμβάνει τα γοητευτικά χωριά Ακρωτήρι, Κρυονέρι και Βαρρές. Φημίζεται για την εκπληκτική πανοραμική θέα της πόλης από ψηλά που φτάνει μέχρι τα γαλάζια νερά του Ιονίου και την Πελοπόννησο. Ο διάσημος Ζακυνθινός ποιητής Διονύσιος Σολωμός, βρήκε την έμπνευσή του εδώ, στον λόφο του Στράνη και συνέθεσε το πιο φημισμένο του ποίημα, οι στίχοι του οποίου αργότερα έγιναν στίχοι του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδος. Υπάρχουν πολλές καφετέριες και ταβέρνες για να καθίσετε και να απολαύσετε την όμορφη θέα.


Εδώ βρίσκεται και το Ενετικό Κάστρο που ήταν κάποτε η πρωτεύουσα του νησιού. Αξίζει ακόμη να επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται πολλά ευρήματα από την Ελληνική Επανάσταση, τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και προσφέρει μια λεπτομερή περιγραφή του Ελληνικού Ναυτικού.

Οι κατοικίες στη Μπόχαλη, σίγουρα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης κατά της Τουρκίας το 1821. Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Φιλικών αποτελούσε σημείο συνάντησης της μυστικής κοινότητας που σχεδίαζε τις επιθέσεις και καλωσόριζε όσους αναζητούσαν άσυλο από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο σταυρός στο Καμπί βρίσκεται στο βουνό Σχίζα, στο παραδοσιακό χωριό Καμπί. Η έγερση του σταυρού έγινε προς τιμή των ζωών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Ελληνικού εμφυλίου και του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

Η περιοχή που τον περιβάλλει προσφέρει συγκλονιστική θέα της θάλασσας και των γύρω παραλιών και αποτελεί ιδανικό σημείο για να απολαύσετε το φημισμένο ηλιοβασίλεμα στο Καμπί, ένα από τα πιο μαγευτικά στο νησί.

Υπάρχουν διάφορες ταβέρνες και καφετέριες στην περιοχή από τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε την ομορφιά της γύρω περιοχής.

Το Ενετικό Κάστρο, στο λόφο της Μπόχαλης, στα περίχωρα της πόλης της Ζακύνθου χτίστηκε το 1480 και λίγο μετά ένα τμήμα του καταστράφηκε από τους Τούρκους εισβολείς. Από το 1514 και ύστερα επισκευάστηκε και κάποια στιγμή έγινε πρωτεύουσα του νησιού. Σήμερα είναι ένα ερείπιο, αλλά αξίζει ακόμη να το επισκεφτείτε καθώς προσφέρει εξαιρετική θέα της πόλης από ψηλά, της θάλασσας του Ιονίου και της περιοχής της Πελοποννήσου.

Πριν να χτιστεί το κάστρο, υπήρχε μια ακρόπολις σε αυτό το σημείο. Η πύλη της εισόδου δείχνει ξεκάθαρα την Ενετική επιρροή καθώς είναι εμφανές το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, χαρακτηριστικό Ενετικό σύμβολο.

Το κάστρο περιβάλλεται από πεύκα και αποτελεί μια πολύ όμορφη τοποθεσία όπου μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα την Ζακυνθινή ιστορία και να απολαύσετε την αίσθηση ηρεμίας που προσφέρει.

Η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου είναι η πιο σημαντική στο νησί καθώς είναι αφοσιωμένη στον Άγιο Διονύσιο προστάτη του νησιού και το λείψανό του φυλάσσεται μέσα σε αυτή σε ένα ασημένιο φέρετρο. Χτίστηκε το 1708, προστέθηκαν κάποια τμήματα 50 χρόνια μετά και ανακαινίστηκε το 2000. Έχει ενετική εμφάνιση και το καμπαναριό είναι ακριβές αντίγραφο του καμπαναριού του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.


Η εκκλησία βρίσκεται σε όμορφη τοποθεσία στην παραλία της πόλης και είναι άμεσα αναγνωρίσιμη όταν πλησιάζει το πλοίο στο λιμάνι του νησιού. Το βράδυ, τα φώτα που περιβάλλουν το καμπαναριό δημιουργούν όμορφους αντικατοπτρισμούς στη θάλασσα. Ένα μεγάλο πανηγύρι γίνεται στην πόλη της Ζακύνθου και διαρκεί 3 ημέρες ξεκινώντας από την ημέρα της ονομαστικής του εορτής στις 24 Αυγούστου και το λείψανό του περιφέρεται στο κέντρο της πόλης με συνοδεία μουσικής.
Είναι μια γιορτή διάσημη ανάμεσα σε ντόπιους και τουρίστες. Δίπλα στην εκκλησία θα βρείτε το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου και ένα μουσείο που εξηγεί την ιστορία της εκκλησίας και του Αγίου.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.) βρίσκεται στο νότιο και μεγαλύτερο μέρος του νησιού της Ζακύνθου. Το Προεδρικό Διάταγμα για την καθιέρωση του Ε.Θ.Π.Ζ. υπογράφηκε την 1η Δεκεμβρίου 1999 από τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας.


Οι στόχοι του θαλάσσιου πάρκου είναι να συντηρηθεί το φυσικό περιβάλλον και η οικολογική ισορροπία της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής του κόλπου Λαγανά και των νησιών Στροφάδια.

Για το θαλλάσιο πάρκο το πιο σημαντικό είναι οι χελώνες Caretta Caretta που βρίσκονται στη Μεσόγειο, ένας βιότοπος ουσιαστικός για την ζωή τους.

Το εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα και είναι ένα παράδειγμα για άλλες περιοχές στην Ελλάδα, όπου απαιτείται ολοκληρωμένη και σωστή διαχείριση.

Προστατευόμενη Περιοχή

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο περικλείει τη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Λαγανά, τις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και μια ζώνη γης που τις συνδέει, το έλος στη λίμνη Κεριού και τα δυο μοκρά νησιά των Στροφάδων που απέχουν 25 μίλια νότια του νησιού της Ζακύνθου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα όπου η θαλάσσια χελώνα γεννά τα αυγά της με τη Ζάκυνθο ως πιο σημαντική περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, η περιοχή χαρακτηρίζεται από βιότοπους Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου αμμόλοφους, Ποσειδωνίες, οι υπό εξαφάνιση ασφόδελοι, βυθισμένοι ύφαλοι καθώς και εκατοντάδες είδη πανίδας και χλωρίδας μερικά από τα οποία είναι μεγάλης σημασίας.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο μόνιμος πληθυσμός της υπό εξαφάνιση φώκιας Μονάχους Μονάχους είναι παρόν στη δυτική ακτή της Ζακύνθου.

Μέτρα προστασίας:

Μέσα στη θαλάσσια περιοχή του πάρκου υπάρχουν τρεις ζώνες:

* Ζώνη Α - δεν επιτρέπεται καμία δραστηριότητα σκάφων.
* Ζώνη Β - τα σκάφοι επιτρέπονται με όριο ταχύτητας 6 μιλίων την ώρα και δεν επιτρέπεταινα αγκυροβολίσουν.
* Ζώνη Γ - τα σκάφοι επιτρέπονται με όριο ταχύτητας 6 μιλίων την ώρα και επιτρέπεται να αγκυροβολίσουν.

Στις παραλίες υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί που τις προστατεύουν (κανένα κτήριο, επισκέπτες δεν επιτρέπονται στις παραλίες από 7:00μ.μ. έως 7:00π.μ, έλεγχος του αριθμού επισκεπτών κ.λπ.). Επιπλέον, οι περιορισμοί στην οικοδόμηση και την ανάπτυξη τουρισμού εφαρμόζονται στις παραλίες που έχουν οριστεί ως προστατευόμενες ζώνες αλλά και στις γειτονικές παραλίες.

Οι Σπηλιές του Κεριού βρίσκονται στη νοτιοδυτική ακτή της Ζακύνθου στη χερσόνησο του Κεριού. 


Η πρόσβαση γίνεται μέσω θαλάσσης με ιδιωτικό σκάφος ή πλοίο που πραγματοποιεί θαλάσσιες εκδρομές στο νησί. ΤΟ κοντινότερο σημείο πρόσβασης είναι το τουριστικό χωρίου της λίμνης Κεριού απ'οπου μπορείται να ενοικιάσετε σκάφος ή βάρκα.

Τα νερά είναι καταγάλανα και διάφανα λόγω της αντανάκλασης του φωτός. Οι σπηλιές είναι άλλες μικρές και άλλες μεγαλύτερες επιτρέποντας στα μικρά πλοία να εισέλθουν σε αυτές. Ακόμη, φιλοξενούν διάφορα είδη ζώων όπως νυχτερίδες, τη φώκια μονάχους μονάχους, την χελώνα Καρέτα Καρέτα καθώς και διάφορα είδη ψαριών καθιστώντας τις ιδανικές για καταδύσεις.

Οι Γαλάζιες Σπηλιές βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου και πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού. Οι ασυνήθιστες σπηλιές ανακαλύφθηκαν το 1897 και η μεγαλύτερη αποκαλείται Blue Grotto. 


Για να τις επισκεφθείτε πρέπει να ενοικιάσετε ένα σκάφος ή να συμετάσχετε σε μια από τις εκδρομές που διοργανώνουν τα τουριστικά πρακτορεία. Το πιο κοντινό σημείο από όπου μπορείτε να πάρετε ένα σκάφος είναι το λιμάνι του Αγίου Νικολάου κοντά στις Βολίμες αλλά πλοία ξεκινούν και από πολλά άλλα σημεία.

Τα χρώματα στις σπηλιές είναι εντυπωσιακά και πρέπει να τα δείτε για να το πιστέψετε. Η θαλάσσια περιοχή κοντά στις σπηλιές είναι ιδανική και για κολύμπι με αναπνευστήρα .

Το Ναυάγιο είναι ίσως το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Ζακύνθου. Βρίσκεται σε μια μικρή απόμερη παραλία με λευκό βότσαλο και βαθιά νερά σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου. Η ιστορία του ναυαγίου είναι η εξής: πρόκειται για ένα πλοίο που μετέφερε παράνομα τσιγάρα και καθώς το κυνηγούσε το Λιμενικό προσέκρουσε σε βράχους και η θάλασσα το έβγαλε στην παραλία το 1980.


Μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλία του Ναυαγίου με σκάφος ή να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά από εξέδρα που βρίσκεται στο ορεινό χωριό Μαριές.

Αν έχετε υψοφοβία, καλύτερα να το αποφύγετε καθώς η θέα είναι μαγευτική αλλά και λίγο τρομακτική.

Το Ναυάγιο, χωρίς αμφιβολία αποτελεί το πιο διάσημο αξιοθέατο της Ζακύνθου.


Οι περισσότεροι επισκέπτες έχουν ήδη δει φωτογραφίες του πριν φτάσουν στο νησί καθώς είναι μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες του κόσμου. Αυτή η γραφική παραλία ξεχώρισε όταν ένα πλοίο ναυάγησε εκεί πριν από 20 περίπου χρόνια, αφού προσέκρουσε στα βράχια λόγω άσχημου καιρού. Το πλοίο προσπαθούσε να ξεφύγει από το Ελληνικό Ναυτικό καθώς μετέφερε παράνομα τσιγάρα. Ευτυχώς, κανείς από το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε.

Το ναυάγιο βρίσκεται στη μέση μιας όμορφης βοτσαλώδους παραλίας που περιβάλλεται από λευκούς γκρεμούς και γαλάζια εντυπωσιακά νερά.

Την παραλία του Ναυαγίου μπορείτε να την απολαύσετε με δυο τρόπους: είτε να την επισκεφθείτε με πλοίο ή σκάφος, είτε να τη δείτε από την εξέδρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πρόσβασης σε αυτή.

Εκδρομές με πλοίο ξεκινούν από πολλά σημεία του νησιού όπως είναι το Σκινάρι, οι Αλυκές, το λιμάνι του Αγίου Νικολάου και η πόλη της Ζακύνθου. Η εξέδρα βρίσκεται κοντά στο χωριό της Αναφωνήτριας και μπορείτε να μεταβείτε εκεί με αυτοκίνητο. Υπάρχει αρκετός χώρος για στάθμευση και υπάρχουν πινακίδες με οδηγίες για να τη βρείτε εύκολα.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια μοναδική εμπειρία και όποιον τρόπο και αν επιλέξετε να απολαύσετε την παραλία του Ναυαγίου, θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστη.

 

GALERY

Like !