ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Οι Στροφάδες είναι ένα συγκρότημα με δυο βραχώδεις νήσους που ονομάζονται Άρπυια και Σταμφάνη και βρίσκονται 25 ναυτικά μίλια νότια του ακρωτηρίου του Κεριού στη Ζάκυνθο.


Σύμφωνα με τον αρχαίο συγγραφέα Απολλώνιο της Ρόδου, οι νήσοι αποκαλούνταν Πλωτοί Νήσοι εξαιτίας της επίπεδης μορφολογίας τους. Ο Βιργίλιος εξηγεί ότι οι νήσοι ονομάστηκαν Στροφάδες εξαιτίας του παρακάτω μύθου: ο Ζήτης και ο Κάλαϊς, γιοι του Βορέα και της Ωρείθυιας κυνηγούσαν τις Άρπυιες που ζούσαν σε αυτά τα νησιά. Όταν οι δυο άντρες έφτασαν κοντά, ξαφνικά γύρισαν πίσω (έκαναν στροφή). Οι Στροφάδες πήραν το όνομά τους από αυτό το γεγονός.

Το 1241, η πριγκίπισσα του Βυζαντίου Ειρήνη, κόρη του αυτοκράτορα Θεόδωρου του 1ου, έδωσε εντολή και χτίστηκε ένα εντυπωσιακό Μοναστήρι αφιερωμένο στον Χριστό και την Παναγία γνωστό και σαν Μοναστήρι της Παναγίας της Παντοχάρας στη Σταμφάνη. Εδώ έζησε κάποια χρόνια της μοναστικής του ζωής ο Άγιος Διονύσιος, προστάτης Άγιος της Ζακύνθου. Όταν το 1716 στο νησί επιτέθηκαν πειρατές, τα απομεινάρια του Αγίου που βρίσκονταν εκεί βεβηλώθηκαν και τότε αποφασίστηκε να μεταφερθούν στη Ζάκυνθο.

Τα νησιά Στροφάδες ή αλλιώς Στροφάδια, αποτελούν τμήμα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου καθώς αποτελούν χώρο ωοτοκίας για παραπάνω από 1200 είδη αποδημητικών πουλιών που πετούν κάθε χρόνο στην Αφρική και μετά επιστρέφουν εδώ για να ξεκουραστούν. Εκτός από την πλούσια άγρια χλωρίδα που καλύπτει τα νησιά υπάρχουν ακόμη πορτοκαλιές, λεμονιές, συκιές και πάνω από 250 είδη φυτών και λουλουδιών καθώς και πεύκα που δημιουργούν ένα μεγάλο δάσος.

Στα νησιά μπορείτε να φτάσετε μόνο μέσω θαλάσσης με ιδιωτικό σκάφος ή εκδρομικό πλοίο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΗΣΑΚΙ ΑΓΙΟΥ ΣΩΣΤΗ »

 

GALERY

Like !