ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.) βρίσκεται στο νότιο και μεγαλύτερο μέρος του νησιού της Ζακύνθου. Το Προεδρικό Διάταγμα για την καθιέρωση του Ε.Θ.Π.Ζ. υπογράφηκε την 1η Δεκεμβρίου 1999 από τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας.


Οι στόχοι του θαλάσσιου πάρκου είναι να συντηρηθεί το φυσικό περιβάλλον και η οικολογική ισορροπία της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής του κόλπου Λαγανά και των νησιών Στροφάδια.

Για το θαλλάσιο πάρκο το πιο σημαντικό είναι οι χελώνες Caretta Caretta που βρίσκονται στη Μεσόγειο, ένας βιότοπος ουσιαστικός για την ζωή τους.

Το εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα και είναι ένα παράδειγμα για άλλες περιοχές στην Ελλάδα, όπου απαιτείται ολοκληρωμένη και σωστή διαχείριση.

Προστατευόμενη Περιοχή

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο περικλείει τη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Λαγανά, τις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και μια ζώνη γης που τις συνδέει, το έλος στη λίμνη Κεριού και τα δυο μοκρά νησιά των Στροφάδων που απέχουν 25 μίλια νότια του νησιού της Ζακύνθου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα όπου η θαλάσσια χελώνα γεννά τα αυγά της με τη Ζάκυνθο ως πιο σημαντική περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, η περιοχή χαρακτηρίζεται από βιότοπους Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου αμμόλοφους, Ποσειδωνίες, οι υπό εξαφάνιση ασφόδελοι, βυθισμένοι ύφαλοι καθώς και εκατοντάδες είδη πανίδας και χλωρίδας μερικά από τα οποία είναι μεγάλης σημασίας.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο μόνιμος πληθυσμός της υπό εξαφάνιση φώκιας Μονάχους Μονάχους είναι παρόν στη δυτική ακτή της Ζακύνθου.

Μέτρα προστασίας:

Μέσα στη θαλάσσια περιοχή του πάρκου υπάρχουν τρεις ζώνες:

* Ζώνη Α - δεν επιτρέπεται καμία δραστηριότητα σκάφων.
* Ζώνη Β - τα σκάφοι επιτρέπονται με όριο ταχύτητας 6 μιλίων την ώρα και δεν επιτρέπεταινα αγκυροβολίσουν.
* Ζώνη Γ - τα σκάφοι επιτρέπονται με όριο ταχύτητας 6 μιλίων την ώρα και επιτρέπεται να αγκυροβολίσουν.

Στις παραλίες υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί που τις προστατεύουν (κανένα κτήριο, επισκέπτες δεν επιτρέπονται στις παραλίες από 7:00μ.μ. έως 7:00π.μ, έλεγχος του αριθμού επισκεπτών κ.λπ.). Επιπλέον, οι περιορισμοί στην οικοδόμηση και την ανάπτυξη τουρισμού εφαρμόζονται στις παραλίες που έχουν οριστεί ως προστατευόμενες ζώνες αλλά και στις γειτονικές παραλίες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΣΠΗΛΙΕΣ ΚΕΡΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ »

 

GALERY

Like !